Vill du bli stödchattare?

Vi är en av de äldsta jourerna i Sverige och den största kombinerade brottsoffer- kvinno- och tjejjouren.

Vår kompetens kring våld och våldsutsattas situation bygger på tusentals möten sedan starten 1991.

Stödchatten startades 2020 i början av pandemin då vi såg ett mycket stort behov av att kunna kontakta oss utan att någon överhörde samtalet. Stödchatten.se är  Sveriges första chatt som vänder sig till ALLA våldsutsatta, oavsett könsidentitet,  ålder, sexuell läggning eller vilken typ av våld man är/ har varit utsatt för. Vi som chattar med dig har alla bakgrund eller adekvat utbildning inom det sociala området och du är helt anonym.

VOLONTÄR

Att vara volontär hos Freezonen är ett privilegium med stor ansvar. Vi får möta människor som kanske aldrig tidigare har berättat öppet vad de har varit med om. Att berätta kan leda till små eller stora insikter och förändringar, du som lyssnar är en del av den förändringen.

Att få dela sin berättelse med någon som inte dömer utan lyssnar är värdefullt och kan leda till förändring. Det kan även hända att man inte förstår att man är utsatt eller att man kanske saknar kunskap om vilken hjälp som finns att tillgå. Som chattvolontär lyssnar du och stöttar och kan ge information om olika hjälpvägar samt:

• Du får genomgå utbildning om våldets mekanismer, bakomliggande orsaker, bemötande och samtalsteknik.

• Du får en värdefull erfarenhet som komplement till dina studier eller ditt arbete.

STÖD OCH HANDLEDNING FÖR VOLONTÄRER

Vi har lång erfarenhet av svåra samtal och vi värnar om volontärernas mående. Volontärer på Freezonen får regelbundet stöd och möjlighet att samtala. Under chatten har du även tillgång till handledare.

VEM SÖKER VI?

Vi söker dig som är empatisk, självreflekterande och trygg i dig själv. Vi letar efter personer som kan stötta och lyssna på personer med svåra problem.

Krav:
• Har fyllt 20 år
• Går eller har gått ut socionom- psykolog- beteendevetare- polis- kriminolog eller likvärdigt program / har arbetslivserfarenhet från socialt arbete. Vi vill att du har läst minst ett år av din utbildning.
• Är ostraffad, visas genom utdrag från belastningsregistret.
• Är en självreflekterande och empatisk person med integritet.
• Kan utföra 6 chatt-tillfällen under 6 månader (utbildning ej inkluderat). Ett chatt-pass är 2 timmar långt.
• Du mår bra och känner dig tillräckligt stark för att stötta våldsutsatta med svåra problem.
• Det är meriterande om du utöver svenska även pratar och skriver på arabiska eller/och på engelska.

För att bli aktiv volontär hos Freezonen krävs det att en blir medlem hos oss. Kostnaden för medlemskap är 50kr/år för dig som är under 25 eller studerande på minst 50%. För dig som är över 25 är kostnaden 100kr/år.

VILL DU BLI STÖDCHATTARE HOS OSS?

Skicka ett personligt brev där du berättar varför du vill vara volontär på Freezonen, max en A4. Intervjuer sker löpande. Skicka din ansökan till oss idag!

Utbildningen sker online.
Du skickar ditt ansökningsbrev till info@freezonen.se  märk; chattvolontär.

Vi ser fram emot att få höra från dig!