Nu har vi 90-konto!

Nu har Freezonen 90-konto! Nedan följer ett utdrag ur Svensk Insamlingskontrolls pressmedelande angående denna nyhet:

 

Behovet av stöd till vålds- och brottsutsatta personer ökar. Freezonen, som var en av de första brottsofferjourerna i Sverige, och som nu är landets enda kombinerade kvinno-, tjej- och brottsofferjour, har sedan starten 1991 varit i kontakt med över 10 000 personer.

– Våra kontakter med utsatta blir hela tiden fler och ligger nu på mellan 500 och 700 per år. Vi tror att det kommer att fortsätta öka. Därför har vi valt att ansöka om 90-konto. De offentliga medel som vi får räcker inte för att klara av att ge det stöd som behövs, säger Susanna Udvardi, verksamhetschef på Freezonen.

Stöd till utsatta kvinnor och män

Våldsutsattas behov är ofta komplext och kräver en rad olika insatser. Som kombinerad verksamhet har Freezonen en bred kompetens och erfarenhet av allt från flickor och pojkar som utsatts för hedersvåld till unga killar som blir rånade och misshandlade. Organisationen bedriver vittnesstöd, skyddat boende, öppen mottagning, har en chatt och jobbar även opinionsbildande. I Skåne, där Freezonen har sitt säte, arbetar organisationen också med en jourbil för att nå ut till utsatta kvinnor på landsbygden.

– Vi har en djup förståelse för våldet och dess mekanismer och ser hur ojämlik utsattheten är. Vi ser också att kvinnor och tjejer med barn är de mest utsatta. Men även många män och killar vänder sig till oss, säger Susanna Udvardi.

90-konto ska komplettera offentliga medel

Jourverksamheterna fyller en viktig uppgift i samhället. En viss finansiering kommer från staten och kommunerna. Men enligt Susanna Udvardi är den långt ifrån tillräcklig. Därför väljer nu Freezonen att även vända sig till allmänheten för stöd.

– Vi vill kunna bredda vår finansiering. För både näringsliv och privatpersoner innebär 90-konto en trygghet. Jag tycker det är bra att det finns en seriös insamlingskontroll så att givarna kan känna sig säkra på att deras pengar verkligen hjälper till, säger Susanna Udvardi.

 

Om du vill stödja Freezonens arbete kan du betala in till vårt bankgiro på 900 71 21 eller swisha till 123 900 71 21. 

För att läsa mer om hur 90-konto fungerar, besök gärna Svensk insamlingskontrolls hemsida.