Låt nästa Jul bli bättre…säger hon och tittar bort mot fönstret och ser ledsen ut. Hon, som vi träffar för femte gången, är runt 30 år och har två barn, fyra och sju år gamla. Hon skilde sig för snart ett år sen, från en man som utövade både psykiskt och fysiskt våld mot henne och även mot barnen. Men eftervåldet fortsätter. Den våldsutövande mannen, som trots flera polisanmälningar och en villkorlig dom har tilldelats rätten att träffa och umgås med sina barn.

Det finns flera studier som beskriver hur stort problemet eftervåld är. Vår erfarenhet här på jouren är att det knappt finns några instanser som kvinnorna kan vända sig till gällande eftervåld. Vi ser också att faktumet att våldsutövarna får umgängesrätt förstärker både kvinnornas och barnens lidande. Eftervåldet blir som en andra misshandel som sker systematiskt med stöd av myndigheterna.

Juristchatten

Detta är en av många anledningar till varför Freezonen, med stöd av fantastiska volontärer från Rebecca Lagh advokatbyrå och Negin Amirekhtiar jurist (advokat), startade Juristchatten.se, som är en nationell chatt för våldsutsatta. Vi är här för er, som vill chatta med oss, ställa frågor, anonymt och utan kostnad till sakkuniga.

juristchatten.se är öppen vartannan måndag 19-21 jämna veckor