Fem män mördar fem kvinnor, Freezonens verksamhetsledare medverkar i TV4 nyhetsmorgon

 

Våra tankar går till familjer som har förlorat en dotter eller en syster och till de barn som har förlorat sin mamma.
På mindre än tre veckor mördade fem män fem kvinnor. Vår verksamhetschef Susanna Udvardi medverkar i TV4:s morgonsoffa som sakkunnig i mäns våld mot kvinnor. Att samhällets skyddsnät räcker inte till är tydligt enligt Susanna.
Flera av kvinnorna har varit i kontakt med både socialtjänst och polis. Hon är kritisk till hanteringen. Att det är kvinnor och barn som flyr när en man utövar våld är helt bakåtvänt enligt Susanna Udvardi.
Hon berättar att det finns andra länder som vi borde hämta in kunskap ifrån. Spanien har  sedan 2004 arbetat med en annan syn på våldsutövarna. De flyttar på männen, inte på kvinnorna! I Spanien har man inrättat speciella domstolar. Dessa domstolar har särskilt utbildade åklagare som tillsammans med polis och socialtjänst sätter igång arbetet skyndsamt, inom #72timmar när en kvinna anmäler våld i en nära relation. Resultatet kan bli att förövaren  flyttas från hemmet och möjligheten till  bevakning genom fotboja är ett alternativ för att skydda kvinnan och barnen.
”Vill man verkligen rädda kvinnornas liv, måste man tänka i nya banor ” – säger  Susanna Udvardi. Samhällets skyddsnät måste förbättras för som det är nu mördar män kvinnor trots att kvinnorna anmäler våldet.
Läs mer om #72timmar här och skriv under vår namninsamling!
Se inslaget på TV4 Nyhetsmorgon 2021 /04/22  här