Fadimedagen- minnesstund och samtal om hedersvåld

” Fadime Sahindal blev symbol för kampen för kvinnors frigörelse från våld som utövas i hederns namn. Fadime berättade sin historia både i media och för politiker vid Sveriges riksdag för att få upp folks ögon för våldet och för att hjälpa andra flickor. I SVT-dokumentären som visades ett år innan hon blev mördad berättade hon om sin rädsla. Fadime ville bidra till att flickor och kvinnor ska kunna leva ett liv utan familjens påtvingade regler. Hennes far som mördade henne genom en ren avrättning med flera skott i huvudet på nära håll, fick livstids fängelse som omvandlades till 24 år. Han släpptes ut från fängelset år 2018 och är en fri man i dag. Fadime dog 21 januari 2002, 26 år gammal. Hennes dödsdag är en påminnelse för oss att inte glömma kampen. Runt om i landet brukar det arrangeras minnesceremonier på hennes dödsdag, för att hedra henne.” – Mitt Liv Mina Val , 2019 Udvardi, Bäckström.

Freezonen arrangerar minnesstund och samtal om hedersvåld den 21:a januari.

#freezonen #freezonenfrånvåld #mittlivminaval