Internationella Kvinnodagen med hedersutställnig “I Kims fotspår”

Freezonen står som huvudarrangör för 6:e året i rad för Internationella Kvinnodagen i sydsötra Skåne. I år med hedersutställning “I Kims fotspår” som visar ett urval av korta texter från reportage som gjorts i 12 olika delar av världen.

Utställningen tar besökaren med på en resa över jordklotet, från Nordkorea i öst till Stilla havet i väst. 

Kim rapporterade om Idi Amins tortyrkammare, kvinnliga officerare i den tamilska befrielsearmén, tigerjakt, turismens välsignelse och förbannelse samt effekterna av amerikanska kärnvapenprov under kalla kriget. – När vi gick genom Kims dator fann vi nära 14 000 bilder, säger föräldrarna Ingrid och Joachim Wall, bilder som Kim tagit under sina många reportageresor. Då föddes idén att göra en utställning av en liten del av dessa.

Hennes familj och vänner startatde Kim Wall Memorial Fund några veckor efter att Kim försvann efter att ha gått ombord på en ubåt i Köpenhamns hamn i augusti 2017 för att skriva ett reportage. Fonden har till syfte att varje år dela ut stipendium till en ung kvinnlig journalist som delar Kims värderingar och har intresse att skriva om företeelser av det slag som Kim kallade för “shoe leather reporting” med rebelliska undertoner.

Det första stipendiet delades ut 23 mars 2018, den dag Kim skulle fyllt 31 år till Anne Kirstine Herrmann från Köpenhamn som skriver om Grönland och Danmarks koloniala historia. Vår kombinerade kvinnojour, tjejjour och brottsofferjour har tilsammans med

Arrangörer förutom Freezonen är ;  Soroptimiserna Ystad, Sydöstra Skånes Zontaklubb, Hem och Samhälle Ystad, Ystad Inner Wheel Club i samarbete med Kim Wall Memorial Fund,  Ystads Allehanda och Ystads kommun.

Kontakt : Susanna Udvardi, Verksamehtschef Freezonen, tel 070-419 07 81, susanna@freezonen.se

 

Kim Wall föddes i Trelleborg den 23 mars 1987. Kim växte upp i en journalistfamilj där båda föräldrarna arbetade i mediebranschen. Kims intresse för världen utanför Gislövs strandmark väcktes tidigt och hon valde den internationella IB-linjen på gymnasiet. På universitetet i Lund läste Kim bland annat Freds- och Konfliktforskning innan hon flyttade till Paris för språkstudier på Sorbonne. Kim tog sin kandidatexamen i Internationella relationer vid LSE, London School of Economics 2011. Under studietiden vaknade hennes intresse för Kina och hon studerade kinesiska och besökte och bodde periodvis i landet många gånger. Efter en praktiktjänst på EU:s ambassad i Indien tog Kim sin masterexamen i journalistik vid Columbia University i New York 2013. Två år senare kompletterade hon med ytterligare en masterexamen, nu i internationella relationer. I utbildningen på Columbia ingick också fotografi.

Kim Wall arbetade som frilansjournalist och hade hela världen som sitt arbetsfält. Hon var ständigt på väg mellan olika världsdelar för att söka efter och skriva reportage, ofta om människor och miljöer som vanligen inte når förstasidorna eller tv-nyheterna.
Kim drevs av lusten att berätta den ”lilla” människans historia och ge röst åt dessa, hon ville ut och träffa människor i deras egen miljö, lyssna och ställa frågor. Kim var nyfiken, kunnig och målmedveten och ville göra skillnad genom sina reportage. Hon skrev om kvinnliga krigare, offer för atomprovsprängningar, minoriteter och udda personligheter. Kim rapporterade bland annat från Nordkorea, Kina, Indien, Sri Lanka, Haiti, Uganda, Kuba, USA och Marshallöarna i Söderhavet. Hennes arbeten publicerades i de mest ansedda publikationerna i världen, exempelvis The Guardian, New York Times, Al Jazeera, Harpers Magazine och Vice.

Kim Wall dödades när hon arbetade med ett reportage om rymdkapplöpning i Danmark. Hon blev 30 år.

Utställningen är ett sätt att föra Kims namn och gärning vidare med förhoppningen att Kims minne ska leva vidare och fungera som förebild för andra journalister.