Nobels fredspris 2018 belyser sexuellt våld mot kivnnor

Nobels fredspris tilldelades i år Nadia Murad och Denis Mukwege.
Freezonen, Brottsoffer-och Kvinno/Tjejjouren är oehört glad över att två så fantastiska personer får priset i år och att sexuellt våld uppmärksammas.  Vi hoppas att systematiska våldtäkter som metod i krigföring uppmärksammas och att den läggs till den globala politiska agendan och bidrar till minskat våld mot kvinnor och barn.

Våldtäkter är en effektiv strategi för att skapa trauma i krig. Våldtäkter begås metodisk och utbrett i konflikter och orsakar oehört stort lidande, splittrar familjer och samhällen. Årets fredpris har uppmärksamat Nadia Murad som är en yazidisk människorättsaktivist. Hon har efter att ha lyckats fly från IS där hon under sin fångeskap sålts 12 gånger startat “Nadias Initiativ”. Hon arbetar med att sammanställa vittnessmål från överlevare. Hon har  publicerat 2018 boken “Den sista flickan” där hon berättar om sin fångeskap och kamp mot IS.
” En metodologisk sätt är att en mindre grupp kvinnor våldtas på offentlig plats för att demonstrera auktoritet och makt. Ett annat är att ett massivt antal kvinnor våldtas under myckt kort tid. En systematisk metod innebär att alla våldtas, oavsett ålder och kön ” så beskrev Dr.Dennis Mukwege sina erfarenheter av att arbeta med överlevare av sexuellt våld i Demokratiska Republiken Kongo. Den prisbelönta gynekologen har genom sin sjukhus Panzi General Referral Hospital hjälpt kvinnor att få ett liv även efter våldtäckten. Sjukhuset  ger både fysisk och psykisk hjälp. Genom hans arbete har sexuellt våld uppmärksammats på den globala politiska arenan.